Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про створення інтерактивної електронної бази даних судових рішень у справах про воєнні злочини йшлося у ВРП

16 травня 2024, 14:18

«В умовах недосконалої правової бази та відсутності сталої судової практики з вирішення спорів про воєнні злочини надзвичайно важливим є створення єдиної інтерактивної електронної бази судових рішень, яка стане допоміжною для суддів, адвокатів, прокурорів, задіяних у розгляді таких категорій справ», – зазначив Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик на координаційній зустрічі із представниками Програми USAID, під час якої обговорювалося спільне бачення реалізації проєкту із упровадження такої бази.

Очільник ВРП зауважив, що питання створення електронної бази потребує обговорення як її структури, наповнення, адміністрування, так і вирішення технічних питань її ведення.

Керівник Програми USAID «Справедливість для всіх» Девід Майкл Вон зазначив, що увага наразі зосереджена, зокрема, на напрямі для створення більш широких можливостей для навчання суддів щодо розгляду кримінальних справ про воєнні злочини та створення освітніх ресурсів із цієї тематики.

Він наголосив, що з огляду на міжнародну практику саме для суддів українських судів було підготовлено видання «Настільна книга судді: матеріали для розгляду справ про міжнародні злочини». Під час роботи над цим виданням виникла ініціатива щодо розроблення «дружньої для користувача» інтерактивної та сталої бази даних рішень українських судів у справах про воєнні злочини. Подібні бази даних мають Міжнародний кримінальний суд, Міжнародний комітет Червоного Хреста, країни Боснії і Герцеговини тощо.

Заступник керівника Програми USAID «Справедливість для всіх» Наталія Петрова розповіла, що експерти світових університетів, міжнародні науковці, правники під час обговорень тем стосовно міжнародного гуманітарного і кримінального права зауважують, що досвід судових рішень українських судів стане неоціненним для розвитку міжнародного кримінального права. Крім цього, кожне судове рішення – це внесок до історичної правди, адже лише перевірені й установлені в судовому порядку докази щодо зловживань, страшних звірств і злочинів стають історичними фактами. Тож створення електронної бази – це робота не на короткий термін, а на довгі роки, це спадщина, яка буде передана світу.

Презентуючи зразок електронної бази, юридичний радник Програми USAID Мирослав Вовк розповів, що вона буде двомовною (українською та англійською мовами), яка міститиме повні тексти вироків у справах про воєнні злочини, дайджести і коментарі з аналізом того, як українські суди вирішували окремі правові питання відповідно до стандартів міжнародного кримінального права та міжнародного гуманітарного права. База має бути зрозумілою для користування суддям, адвокатам, прокурорам, студентам юридичних факультетів, активістам громадських організацій та журналістам.

Заступник Голови ДСА України з питань цифровізації Леонід Сапельніков висловив думку, що така електронна база може бути адміністрована Державною судовою адміністрацією України. Він також зазначив, що для реалізації проєкту існує потреба в придбанні додаткових серверів.

За результатами координаційної зустрічі сторони домовилися створити робочу групу, яка визначить завдання і покрокові етапи для реалізації електронної бази. Її прототип планується презентувати у жовтні цього року.

У зустрічі також взяли участь члени ВРП Роман Маселко, Олег Кандзюба, керівник секретаріату ВРП Михайло Шумило, начальник відділу міжнародного співробітництва та взаємодії з органами державної влади Владислав Гуртенко, представник ДП «Інформаційні судові системи» Мартин Герасим і Віктор Пономаренко, від Програми USAID «Справедливість для всіх» –  заступник Керівника Програми Браян Ледук, ІТ-фахівець Валерій Бакал.

Вища рада правосуддя