Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Члени ВРП взяли участь у обговоренні теми правових колізій у застосуванні фундаментальних прав та свобод

03 червня 2024, 13:52

Члени Вищої ради правосуддя Олександр СасевичОлена КовбійСергій Бурлаков взяли участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Правові колізії у застосуванні фундаментальних прав та свобод», яка відбулася у Львівському національному університеті імені Івана Франка.

В контексті набуття Україною членства у Європейському Союзі та підготовки судової системи до змін у правовому полі, вкрай важливим є ознайомлення з міжнародним досвідом. Тож судді з Австрії та Нідерландів ділилися напрацюваннями та баченням означеної теми.

Віце-президент Асоціації європейських адміністративних суддів, суддя Федерального Адміністративного Суду Австрії  Єва Вендлер та президент Асоціації європейських адміністративних суддів (2014-2023), суддя Адміністративного Суду Відня Едіт Целлер приділили увагу правовим джерелам фундаментальних прав та свобод, питанням, пов’язаним з правовими колізіями.

У їхніх виступах ішлося, зокрема, про індивідуальні (адміністративні/судові) рішення, які суперечать/порушують фундаментальні права; право ЄС і норми національного законодавства, які суперечать/порушують фундаментальні права, конфлікти між фундаментальними правами у різних правових режимах. Розповіли про особливості співвідношення права ЄС і національних конституцій, практику Європейського суду з прав людини.  

Естер де Руїдж, заступник Голови з міжнародної співпраці та верховенства права, Окружний суд Амстердама виступила з темою «Європейські рекомендації щодо судочинства та доброчесності».

Коментував вказані теми керівник компоненту «Підтримка процесу євроінтеграції в секторі юстиції» Проекту ЄС "Право-Justice", суддя Суду Справедливості Європейського Союзу (2016-2023) Віргіліюс Валанчюс.

Організатори наукового форуму: Верховний Суд, Організація з безпеки і співробітництва в Європі, Проєкт ЄС «Право-Justice», Асоціація адміністративних судів, Восьмий апеляційний адміністративний суд та Львівський національний університет імені Івана Франка. Учасники - члени ВРП, судді Верховного Суду, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, голови і судді апеляційних та окружних адміністративних судів, парламентарі.

Переглянути галерею

Вища рада правосуддя