Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Цифровізація правосуддя та розвиток ЄСІТС – пріоритетні напрями

10 червня 2024, 10:30

6 червня 2024 року Верховна Рада України ратифікувала угоду щодо Ukraine Facility Plan. План визначає зобов’язання України з реформ на період до 2027 року. Їх втілення є умовою для наступних траншів макрофінансової допомоги від ЄС загальним обсягом 50 млрд євро.

Ukraine Facility Plan містить 69 реформ, серед них - реформа судової системи, що передбачає її цифровізацію. Прогресивні зміни у цьому напрямі залежать від розвитку Української Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі – ЄСІТС). Її програмне забезпечення – одна зі складових сфери відповідальності Державної судової адміністрації (далі - ДСА України). 

Як зазначено в Ukraine Facility Plan (далі – План), ЄСІТС потребує повної модернізації, оскільки наразі працюють лише окремі її модулі. Їм бракує сучасних функцій і зручності в користуванні. Наявні апаратні та програмні рішення значною мірою застаріли і потребують заміни. Система управління ІТ-інфраструктурою та її обслуговування є неефективною. Взаємодія з іншими відповідними державними установами та державними реєстрами є низькою.

Комплексна модернізація ЄСІТС, визначена Планом, ґрунтуватиметься на висновках та рекомендаціях, отриманих за результатами технічного та функціонального аудиту судових ІТ-систем. Для забезпечення належної пріоритизації і послідовності етапів реформи буде розроблено дорожню карту модернізації ЄСІТС. Вона передбачатиме необхідні законодавчі, інституційні та інформаційно-технічні зміни, а також сприятиме співпраці між відповідними державними та недержавними зацікавленими сторонами. На основі дорожньої карти модулі ЄСІТС будуть замінені або суттєво модернізовані, а за потреби, будуть впроваджені нові ІТ-системи.

Для ДСА України виконання вищезгаданих заходів є ключовим завданням. Організація ефективного управління процесом розробки та впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, запровадження механізмів, які унеможливлять зловживання та неефективне використання ресурсів у цих процесах – напрями, що залишаються пріоритетними.