Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прогрес, досягнутий Україною у забезпеченні верховенства права і розбудові судової влади, є очевидним – Григорій Усик

12 червня 2024, 12:50

Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик та член Вищої ради правосуддя Інна Плахтій взяли участь в міжнародній Конференції з питань відновлення України (Ukraine Recovery Conference - URC2024), яка відбувається 11-12 червня у Берліні.

Очільник ВРП виступив у дискусійній панелі «Вимір ЄС: Верховенство права, судова реформа та створення міжнародного механізму компенсації». Відповідаючи на запитання модератора панелі про те, як зробити реформи, зокрема Конституційного Суду та органів управління судової влади, незворотними, а також як партнери України в ЄС та G7 можуть надалі підтримувати реалізацію реформи та стійкі зміни, Григорій Усик сказав:

«Прогрес, досягнутий Україною у забезпеченні верховенства права і розбудові судової влади, є очевидним. Ключовими органами, які мають забезпечити незворотність реформи судової влади, є реформовані за новими правилами доборів за участю міжнародних експертів – Вища рада правосуддя та Вища кваліфікаційна комісія суддів України. Саме Вища рада правосуддя є відповідальною за забезпечення незалежності судової гілки влади та її підзвітності перед суспільством, а також за формування високопрофесійного та доброчесного суддівського корпусу як шляхом проведення процедури призначення, так і шляхом очищення судової влади від недоброчесних суддів за процедурою здійснення дисциплінарних проваджень».

Голова ВРП поінформував, що наразі за участю міжнародних експертів проводиться конкурс з добору на зайняття вакантних посад у службі дисциплінарних інспекторів. Це новий, функціонально незалежний, структурний підрозділ, який відповідатиме за здійснення попередньої перевірки дисциплінарних скарг щодо суддів, складання висновків про притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності.

Не менш важливим органом у забезпеченні незворотності проведення судової реформи є новопризначена Вища кваліфікаційна комісія суддів України, яка є відповідальною за проведення конкурсного добору кандидатів на посади суддів за новими процедурами, заснованими на заслугах та критеріях доброчесності та професійної етики кандидатів.

«На сьогодні вакантними є близько 2000 посад суддів. Вливання такої кількості нових високопрофесійних, доброчесних суддів має змінити обличчя судової влади, забезпечити успішне завершення судової реформи та її незворотність», – зазначив Григорій Усик.

Голова ВРП також зосередив увагу на тому, що не менш важливим органом у забезпеченні правовладдя та подальшого розвитку демократії в Україні є Конституційний Суд України, реформування якого розпочалося з проведення нової конкурсної процедури добору суддів за участю Дорадчої групи експертів, до складу якої увійшли авторитетні міжнародні фахівці, делеговані нашими міжнародними партнерами.

«Саме діяльність цих ключових органів має забезпечити незворотність судової реформи», – наголосив Григорій Усик.

Успішне проведення судової реформи залежить не лише від її законодавчого та організаційного забезпечення, а й від людей, які втілюватимуть її в життя, від фінансового, матеріально-технічного забезпечення.

Г. Усик повідомив, що наразі фінансове забезпечення судової гілки влади становить 60 % від необхідного. В умовах воєнного стану Уряд України не може повноцінно забезпечити судову владу всім необхідним.
Матеріально-технічна база, зокрема, комп’ютерне обладнання, засоби відеоконференцзв’язку, є морально застарілою та на 80 % фізично зношеною, особливо в судах першої та апеляційної інстанцій. Користуючись нагодою, Голова ВРП закликав міжнародних партнерів та їхні уряди при наданні фінансової допомоги Україні здійснювати адресне виділення частини такої допомоги на забезпечення здійснення правосуддя.

У дискусійній панелі виступили віце-президент Європейської Комісії Віра Юрова, генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович Бурич, заступник голови Офісу Президента України Ірина Мудра, Парламентський державний секретар Федерального міністерства юстиції Німеччини Бенджамін Штрассер, представник Центру політико-правових реформ Вікторія Мельник, керівник Програми USAID «Нове правосуддя» Девід Вон. Модерував панель старший радник з питань України та Чорноморського регіону Центру інтегрованого реагування для України (Стабілізаційна платформа, Берлін) Вільфрід Їльге.

Вища рада правосуддя