Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Делегація Вищої ради правосуддя взяла участь у ювілейній Асамблеї Європейської Мережі Рад Правосуддя

14 червня 2024, 14:28

12-14 червня 2024 року в Римі проходить генеральна асамблея Європейської Мережі Рад Правосуддя, тематикою якої є – «Доступ до правосуддя».

Асамблея є ювілейною, 20-ю від створення у 2004 році Європейської Мережі Рад Правосуддя, і проходить в історичній будівлі Палаццо Канцеллерія, який був побудований у 1489–1513 роках і вважається найбільш раннім палацом стилю ренесанс у Римі.

Участь в Асамблеї беруть представники судових рад 36 країн членів ЄМРП та спостерігачів. Українську Вищу раду правосуддя представляють – Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик та член Вищої ради правосуддя Інна Плахтій.

Візит відбувся за сприяння Проєкту ЄС "Право-Justice ІІІ".

В рамках тематики цьогорічної Асамблеї зі вступними промовами виступали:

– Мацей Шпунар, перший генеральний адвокат Суду Європейського Союзу – «Практика Суду Європейського Союзу щодо доступу до правосуддя;

– Марі-Лор Базілієн-Генш, професор права Університету Жана Мулена Ліон 3 – «Доступ мігрантів до правосуддя: як враховується вразливість»;

– Уго Пагалло, професор філософії права та правової інформатики кафедри права Університету Турину – «Штучний інтелект та доступ до правосуддя».

В подальшому учасники Асамблеї у робочих групах обговорювали зміст проекту Римської декларації ЄМРП.

Після цього на пленарній сесії було презентовано результати проекту ЄМРП «Незалежність, підзвітність та якість судової влади» та проекту щодо привабливості суддівської кар’єри.

Довідково

Європейська мережа рад правосуддя (ЄМРП) є органом, що об’єднує усі ради правосуддя чи аналогічні їм органи країн – членів ЄС – і представляє їх у ЄС. Місія ЄМРП полягає у зміцненні суддівської незалежності у Європейському Союзі (без послаблення підзвітності) задля гарантування доступу до справедливих, незалежних і неупереджених судів. З цією метою ЄМРП системно сприяє розробці та сама розробляє стандарти й методичні рекомендації щодо самоврядування суддів, а також правових та практичних аспектів виконання істотних функцій, таких як призначення на посаду судді, підвищення суддів по службі та притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. При тому, що компетентності й склад рад різняться між собою, для рад важливо забезпечити спроможність виконувати свою місію – гарантувати незалежність і при цьому підзвітність суддів та якісне правосуддя для всіх. Ця позиція є уособленням заяв, декларацій і звітів, що їх ЄМРП ухвалила щодо рад правосуддя з часу свого створення у 2004 році з урахуванням доданих з часом нових стандартів і рекомендацій.

ВРП є спостерігачем у ЄМРП з червня 2023.

Вища рада правосуддя