Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З початку 2023 року по червень 2024 року Великоновосілківським районним судом Донецької області у власність держави повернуто 168 га землі

14 червня 2024, 15:39

Статтею 14 Конституції України передбачено, що земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю гарантується і це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону. Підстави набуття права на землю шляхом передачі ділянок у власність встановлюються нормами ЗК України.

Право держави витребувати земельну ділянку, належну до земель сільськогосподарського призначення, з огляду на доведену незаконність і безпідставність її відчуження на користь фізичної особи передбачене у чинному законодавстві України. Відповідні приписи стосовно охорони цієї категорії земель і регламентування підстав для витребування майна з чужого незаконного володіння є доступними, чіткими та передбачуваними. Повернення у державну власність земельної ділянки, незаконно відчуженої фізичній особі органом державної влади, переслідує легітимну мету контролю за використанням майна відповідно до загальних інтересів у тому, щоби таке використання відбувалося за цільовим призначенням. Важливість цих інтересів зумовлюється, зокрема, особливим статусом земельної ділянки – належністю її до земель сільськогосподарського призначення. Застосування судом того чи іншого способу захисту має приводити до відновлення порушеного права.

На виконання вказаних вимог Закону, за період з 2023 року по червень 2024 року Великоновосілківським районним судом Донецької області розглянуто 64  справи щодо повернення 168 га земель, що знаходяться на території Великоновосілківської селищної ради Волноваського району Донецької області, позовні заяви було задоволено у повному обсязі та Державі повернуто 168 га земель, які було незаконно вилучено з її володіння.