Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова практика в контексті міжнародного гуманітарного права: заступник голови ККС ВС взяла участь у запуску тьюторського курсу для суддів, прокурорів та адвокатів

27 вересня 2024, 13:20

У процесуальних документах щодо воєнних злочинів необхідно відображати такі принципи міжнародного гуманітарного права, як принцип розрізнення і пропорційності.

На цьому акцентувала заступник голови ККС ВС Наталія Антонюк під час своєї доповіді в межах запуску адаптованого тьюторського курсу для суддів, прокурорів та адвокатів.

Доповідачка зазначила, що принцип розрізнення демонструє, що той, хто вчиняє злочин, повинен розуміти, хто є потерпілим від його діянь – цивільна особа чи комбатант.

Другий принцип міжнародного гуманітарного права – принцип пропорційності. Він передбачає визначення надмірності з очікуваною конкретною та безпосередньою військовою перевагою, що мала б бути одержана в результаті нападу на осіб чи об’єкт.

Наталія Антонюк також наголосила на важливості відображення контекстуального елементу воєнних злочинів у процесуальних документах. Саме з нього слід починати і правильно його описувати з прив’язкою до суб’єкта та конкретної ситуації, що має місце та оцінюється з правової точки зору.

Ці принципи міжнародного гуманітарного права допомагають у доведенні факту вчинення воєнного злочину.

Говорили і про так звану командну відповідальність, тобто відповідальність командира за воєнні злочини, вчинені підлеглими.

Захід організовано проєктами Ради Європи «HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України, в тому числі під час війни» та «Зміцнення прав людини в системі кримінальної юстиції України» у співпраці з Національною школою суддів України, Тренінговим центром прокурорів України, Вищою школою адвокатури НААУ та Координаційним центром надання правової допомоги.

Верховний Суд