Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ОГЛЯД ЗМІ. У Київському апеляційному суді презентували Правила організації ефективного судочинства

05 червня 2024, 15:51

Тому, як зробити судові процеси більш ефективними з найменшими витратами ресурсів із боку як представників феміди, так і користувачів суддівських послуг, був присвячений круглий стіл «Спільне бачення механізму практичної реалізації судами правил організації ефективного судочинства», який відбувся 3 червня 2024 року в Київському апеляційному суді. На заході були представлені Правила організації ефективного судочинства в Київському апеляційному суді та Правила організації ефективного господарського судочинства, які були розроблені в рамках співпраці з проєктом «Судова влада і суспільство».

Модерувала круглий стіл Тетяна Невідома, суддя Київського апеляційного суду.

Вітаючи учасників круглого столу, очільник Київського апеляційного суду Ярослав Головачов зауважив, що в Україні, як і в Нідерландах, в яких свого часу були запроваджені та використовуються сьогодні аналогічні Правила організації ефективного судочинства, розробники зіштовхнулися з певним скептицизмом із боку юридичної спільноти щодо можливості їх застосування в українському судочинстві та критикою окремих їх положень. За словами пана Головачова, певні норми розроблених правил дійсно є дещо новаційними, але судді готові до конструктивної критики та фахової дискусії.

Також голова Київського апеляційного суду зауважив, що відповідно до Стратегії розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021—2023 роки однією з основних проблем, які зумовлюють необхідність подальшого вдосконалення організації функціонування судової влади та здійснення правосуддя, є надмірна тривалість розгляду справ у судах та зарегульованість судового процесу. Ще однією суттєвою проблемою є дефіцит суддівських кадрів в Україні, який найбільше спостерігається в апеляційних судах. На переконання пана Головачова, сьогодні необхідно думати про те, як не допустити зупинки роботи судів, як допомогти і спростити роботу суддям, що залишаються працювати в надскладних умовах.

«Одним із таких варіантів є спрощення судового процесу та судових розглядів. І це можна робити, як орієнтують нас міжнародні партнери, не лише шляхом внесення змін до процесуального законодавства. Ми прагнемо переконати учасників судових проваджень у тому, що суд зацікавлений розглянути справу в максимально короткі строки, уникаючи безпідставних відкладень, і ухвалити законне та обґрунтоване судове рішення», — наголосив Ярослав Головачов.

Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик зауважив, що для України є досить цікавим досвід колег із Нідерландів щодо можливості застосування процесуальних правил як ефективного механізму забезпечення прозорості, передбачуваності правил правосуддя, їх ролі в посиленні довіри суспільства до суду.

На думку очільника ВРП, низка рекомендацій можуть слугувати своєрідними підказками в питаннях, які чітко не передбачені процесуальними кодексами, чи в ситуації, коли відсутні правові висновки Верховного Суду з цих питань.

«Застосування Правил організації ефективного судочинства буде сприяти кращій організації судового процесу, зробить його більш зрозумілим як для суддів, так і для працівників суду, і відповідно, для учасників судового процесу», — зазначив Григорій Усик.

Також пан Усик підкреслив, що ці правила потребують доопрацювання, проте важливо, щоб вони не суперечили процесуальним кодексам, а фактично їх роз’яснювали.

Естер де Рой, очільниця проєкту «Судова влада і суспільство», заступниця голови суду Амстердама з міжнародного співробітництва та верховенства права, наголосила, що розроблені Правила організації ефективного судочинства – це нова методологія і новаційні підходи, які мають на меті посилити позицію громадян України.

«Мені здається, це дуже хороший сигнал від суддів до суспільства», — зауважила Естер де Рой.

Також вона звернула увагу, що такі правила – це «живий інструмент», який потрібно моніторити, оцінювати, коригувати та проводити консультації з іншими учасниками судового процесу.

Презентацію Правил організації ефективного судочинства в Київському апеляційному суді провела суддя вказаного суду Вікторія Соколова. За її словами, під час їх розроблення учасники проєкту зверталися до науковців у галузі процесуального права, залучали для обговорення Раду суддів України, Вищу раду правосуддя, Офіс Генерального прокурора. Також попередньо проєкт правил надсилали до регіональної прокуратури, до Національної асоціації адвокатів України, зауваження і пропозиції яких були враховані у фінальній редакції правил.

Як зауважила Вікторія Соколова, розроблені правила не підміняють процесуальних законів. Вони заповнюють ту нішу, яка не визначена процесуальними нормами. Правила є м’яким правом і можуть змінюватися з огляду на практику застосування і зміни процесуального законодавства.

«Встановлення певних правил не є звуженням процесуальних прав учасників судових проваджень. Вказане є забезпеченням саме рівних можливостей учасників, прогнозованості їхніх дій та дій суддів, оптимізації роботи, економії процесуального часу, що має сприяти розгляду справи в розумні строки», — наголосила Вікторія Соколова.

Своєю чергою, Правила організації ефективного господарського судочинства презентували судді Північного апеляційного господарського суду Тетяна Козир та Марина Барсук.

За словами Тетяни Козир, під час розроблення вказаних правил був використаний досвід напрацювань із підготовки узагальнень судів, в яких надавалися відповідні роз’яснення щодо спірних питань.

«Ефективне правосуддя – це серед іншого економія трудових, інтелектуальних, часових, матеріальних ресурсів. А для України це буде особливо важливо в найближчі роки», — наголосила Тетяна Козир.

Марина Барсук зауважила, що в правилах насамперед врахували ті процесуальні питання, які потребують роз’яснення. Для зручності вони викладені у звуженому форматі. Особливістю є розділи щодо вирішення спорів, які розглядає виключно господарська юрисдикція, зокрема це справи з процедур банкрутства і корпоративні спори. Також Правила організації ефективного господарського судочинства містять розділ «Робота суду в надзвичайних умовах».

За словами пані Барсук, для ефективнішого сприйняття зазначених правил був розроблений ознайомлювальний медіаматеріал, який розмістять на офіційному сайті та фейсбук-сторінці ПАГС.

«Сподіваюся, що вся юридична спільнота ознайомиться і буде позитивно сприймати застосування правил, а ми будемо корегувати їх з урахуванням зауважень і судової практики», — зазначила Марина Барсук.

Суддя Деснянського районного суду м. Києва Валерія Бабко ознайомила учасників круглого столу з Правилами організації ефективного судочинства в судах першої інстанції та звернулася до адвокатів і прокурорів із проханням відгукнутися на заклик судової системи щодо співпраці для можливості здійснення правосуддя, спрямованого на захист прав громадян.

На переконання Валерії Бабко, в майбутньому застосування правил дасть можливість уніфікувати практику для всіх судів.

Зі свого боку, члени Ради суддів України Костянтин Кобилянський та Андрій Потапенко запевнили, що правила найближчим часом будуть розглянуті та схвалені РСУ.

Також Костянтин Кобилянський висловив думку, що одним із наступних етапів може бути ініціювання змін до процесуальних кодексів.

Голова Ради адвокатів Київської області Петро Бойко зазначив, що адвокати сприйняли розроблені Правила організації ефективного судочинства дещо насторожено і певною мірою критично.

Утім, на думку пана Бойка, в них є багато позитиву. Зокрема, щодо проведення організаційної наради та врахування зайнятості сторін в інших процесах.

«Така неформальна зустріч може вирішити дуже багато формальних моментів», — наголосив пан Бойко.

Проте Петро Бойко висловив побоювання щодо того, що в різних судах можуть бути впроваджені різні правила, і це може стати реальною проблемою.

Підсумовуючи роботу круглого столу, голова Північного апеляційного господарського суду Олег Хрипун зауважив, що робота над розробленням Правил організації ефективного судочинства зблизила всіх учасників проєкту від різних юрисдикцій. Проте, за словами очільника ПАГС, попереду на них чекає більш складна робота з упровадження правил, і це потрібно зробити коректно, щоб не відштовхнути від цієї ідеї учасників судових процесів.

«Від того, наскільки коректно ми будемо впроваджувати правила в процес судочинства, залежатиме і майбутнє цих правил. Тому я закликаю всіх підійти навіть більш відповідально до процесу їх впровадження, і я маю велику надію, що наша робота приведе до позитивних результатів, насамперед до досягнення справедливості судочинства та європейських прагнень України», — наголосив Олег Хрипун.

Джерело фото: https://pravo.ua/

"Юридична практика"